Kelkit Sema Doğan SHMYO öğrencileri KKKA hastalığı hakkında Yüksekokulumuz konferans salonunda sunum ve bilgilendirme yaptı.
KKKA, Bunyaviridea ailesinden Nairovirus türü içinde tanımlanan virüsün etken olduğu, %5-30 mortalite ile seyreden ölümcül bir hastalıktır . Virüs ilk olarak 1956 yılında Kongo’da ve 1967 yılında Kırım’da saptanmıştır. Kene yoluyla bulaşan virüslerden tıbbi açıdan önemli olanlar içinde coğrafi olarak en yaygın görülenidir. Afrika, Asya, Güney-Doğu Avrupa ve Orta Doğu’da yer alan 30’dan fazla ülkede hastalık tanımlanmıştır . İnsanlar; kenelerin ısırması, hastalığın akut safhasında olan bir hasta veya viremik hayvanların doku, vücut sıvıları veya kanına temas sonucu enfeksiyona yakalanırlar. Türkiye coğrafyasında da yaygın olarak bulunan Ixodes cinsi kenelerin ısırması ile insanlara hastalık bulaşmaktadır. Kene ısırması sonrası hastalığın kuluçka dönemi 1-3 gün, enfekte insan veya hayvan kanı ve vücut sıvıları ile temastan sonra ise 5-6 gündür.
Serolojik olarak yakın komşularımızda daha önceden tanımlanmasına rağmen Türkiye’de ilk vaka 2002 yılında Kelkit Vadisi’nde yer alan Tokat ilinde saptanmıştır . 2002 ile 2007 arasında artarak, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından konfirmasyonu yapılmış 1.820 vaka tanımlanmıştır. Bu vakalardan 92'si kaybedilmiştir. Vakaların büyük çoğunluğu (%95) İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzey bölgesinden, özellikle de Tokat, Sivas, Çorum, ve Erzurum’dan gelmektedir . Vakaların çoğunluğu mart ve ekim ayları arasında ve özellikle haziran ve temmuz aylarında, kenelerin yoğun aktif olduğu sezonda görülmektedir. 2002 ile 2007 arasındaki ölüm %5 (%4.5 - 6.2)’dir. Hastaların %70’inde kene teması öyküsü bulunurken, %30’unda evcil hayvanlarla temas öyküsü bulunmaktadır. Üç vakada ise nozokomiyal bulaş olduğu rapor edilmiştir . Kaynak